Odpowiedni wybór kieliszków do określonego alkoholu nie jest niczym skomplikowanym, jeśli zapamięta się podstawowe zasady. Warto pamiętać o tym, że wybór kieliszków ma także wpływ na jak najlepsze wydobycie z wina aromatu i jego smaku.
Kieliszki do białego wina
Do białego wina powinno się dobrać kieliszki o dość wąskiej czaszy, nieco mniejszej niż w przypadku kieliszków do wina czerwonego. Okazuje się, że za duża powierzchnia czaszy może wpłynąć na odczucia podczas degustacji w sposób negatywny. Wino białe nie potrzebuje więc dużej powierzchni wewnętrznej, gdyż ma trochę mniej złożony aromat i smak.
Dobór kieliszków do białego wina powinien być uzależniony od faktu, że mniejsza czasza wpływa na doskonały aromat i pozwala zachować odpowiednią temperaturę, która zapewni najlepsze walory i doznania smakowe.
Bardziej złożone w smaku białe wina wymagają natomiast kieliszków trochę zbliżonych wielkością do kieliszków do czerwonego wina. Należy pamiętać o tym, że bogatszy smak potrzebuje większej powierzchni czaszy, co pozwoli na zachowanie jego aromatu.
Na rynku znaleźć można bardzo dużo kieliszków do wina białego (zobacz np. tutaj) i do innych rodzajów. Tutaj trzeba się kierować tym, że węższa czasza jest najlepszą opcją.