Okazjonalne spożywanie trunków wysokoprocentowych jest czymś naturalnym w naszym kraju. Uwielbiamy nalewki z owoców, szczególnie z malin, wiśni, jeżyn, porzeczek, które są przygotowywane samodzielnie na wódce czy spirytusie, albo kupione gotowe w sklepach.
Wszystko o nalewkach
Zazwyczaj nalewki są mocniejszym trunkiem od win np. winogronowych, dlatego nie pije się ich w dużych ilościach. Aby prawidłowo i elegancko podać przygotowaną nalewkę gościowi należy wybrać oczywiście odpowiedni względem tego kieliszek. Kieliszki do nalewek nie są duże, jednak w wielu przypadkach nieco większe od kieliszków do wódki. Można wyróżnić kieliszki do nalewek:
• Zdobione,
• z przezroczystego szkła,
• na cienkiej nóżce,
• standardowe – o 50 ml pojemności,
• z kryształu,
• kolorowe.
Jak pić nalewki?
Zasady picia nalewek podanych w odpowiednich kieliszkach są proste. Według tradycji polskiej pije się je powoli z kieliszków do nalewek, delektując się wszelkimi dobrami płynącymi z ich smaku. Nalewki mają bardzo różny smak, poza owocowym, można również wyróżnić typowo ziołowy lub typowo kwiatowy. Potrzebują bowiem stosownego zaciemnienia i chłodu. Wszelkie do nalewek kieliszki można odnaleźć w sklepach. Nietrudno jest również tego typu wyposażenie odnaleźć u babć, czy mam, które niegdyś przykuwały ogromną uwagę do wyposażenia serwantek. W tym do kompletów kieliszków do wina, wódki i nalewek.